GLOBALT NÄTVERK MED LOKALA TJÄNSTER

LAUFEN har sitt huvudkontor i Laufen, nära Basel i Schweiz. Det finns fyra produktionsställen till i Österrike och Tjeckien. Rikliga traditioner, men ändå ultramoderna: produktionsanläggningarna tillverkar mer än 3 miljoner hygienprodukter årligen och distribuerar dessa via ett världsomspännande nätverk av återförsäljare och säljpartners.

Sedan 1999 har LAUFEN, som är en av världens största badrumstillverkare, tillhört den spanska Roca-koncernen. Koncernen har 20 000 anställda i över 135 länder och tillverkar 38 miljoner keramikprodukter årligen. Similor Group AG, ett ledande företag inom krantillverkning med en tillverkningstradition som sträcker sig mer än 150 år bakåt i tiden, har tillhört koncernen sedan 2007. FRÅN LOKALA RÖTTER TILL GLOBAL AKTÖR

När företaget LAUFEN grundades i Schweiz 1892 var de hygieniska förhållandena betydligt sämre än dagens standarder och bekvämlighetsnivåer. Det här är något som LAUFEN, den enda tillverkaren av sanitetsporslin med tillverkning uteslutande i Europa, har bidragit till att ändra på.

Historien bakom en del av företagets produktionsanläggningar sträcker sig ännu längre tillbaka i tiden. Cirka 1878 var en fabrik som tillhörde det österrikiska kungahuset som pionjärer inom mekaniserad tillverkning av sanitetsporslin. Det är inte bara traditionerna som har bidragit till att lägga den stabila grunden för LAUFENs kvalitet, utan också det praktiska läget för de olika europeiska tillverkningsanläggningarna på hemmamarknaderna i Schweiz, Österrike och Tjeckien. Målet för LAUFEN var nu som då att vara ledande inom teknik, service och design. Redan på 1980-talet uppfanns den mest effektiva formsprutningstekniken för keramikbehandling i Schweiz av LAUFEN, ett genombrott som innebar ett hållbart bidrag till industritillverkningen. Lika viktigt för LAUFEN är den fortsatta utvecklingen på designområdet: Väggmonterade toaletter och golvstående tvättställ är exempel på produkter som öppnat upp nya estetiska möjligheter.

LAUFEN har nu breddat sin expertis och sin produktportfölj med hygienprodukter, badkar, möbler och tillbehör genom att lägga till kranar i produktsortimentet. 1854 grundade Charles Kugler ett litet företag som tillverkade mässingsprodukter i Lausanne. De första vatten- och gasventilerna i Schweiz tillverkades här 1863. Kranar har tillverkats vid fabriken i Laufen sedan 2009.


MILSTOLPAR I LAUFENS HISTORIA

2013 Genom utvecklingen av SaphirKeramik lanserar LAUFEN en banbrytande världsnyhet och skapar en ny trend för badrumsdesign.  SaphirKeramik gör det möjligt att skapa tunna, men stabila väggar och en snäv yttre radie på endast 1–2 mm. Den senaste tekniken tillåter annars ett lägsta värde på 7–8 mm. SaphirKeramik blir del av det framgångsrika samarbetet mellan Kartell och LAUFEN, och kommer till uttryck i den gemensamma kollektionen ”Kartell by Laufen”.
2012 LAUFEN firar 120 minnesvärda år av schweizisk badrumskultur med en imponerande installation vid Fuorisalone i Milano.
2010 LAUFEN utvecklas från en tillverkare av hygienprodukter till en ”komplett badrumstillverkare”: Dagens portfölj erbjuder heltäckande lösningar för kompletta badrum, från keramik till möbler, badkar, duschkar, tillbehör och till och med kranar.
2009 LAUFEN Forum slår upp portarna: LAUFEN Forum är mer än ett visningsrum. Det är ett varumärkescentrum för företaget vid huvudkontoret i Laufen, Schweiz. Tack vare koncept som utmärkt design och hållbar arkitektur, har detta arkitektoniska mästerverk belönats med flera berömda designutmärkelser under de senaste åren. Förutom montrar med de allra senaste produkterna finns flera tillfälliga utställningar och evenemang som lockar besökare och förverkligar värderingarna hos varumärket LAUFEN.
2007 Den äldsta krantillverkaren i Schweiz, Similor (som grundades av Charles Kugler 1854), förvärvades. Två år senare togs kranfabriken i drift i Laufen för tillverkning av LAUFEN-kranar.
2002 LAUFEN gör stora investeringar i produktionskapaciteten i Centraleuropa samt i internationellt erkänd produktutveckling. Flera innovationer i företagets design återspeglar dess framgångsrika fokus på en intensiv samverkan mellan design och utveckling. Det första golvstående tvättstället i ett stycke, designat av Stefano Giovannoni (ILBAGNOALESSI One) och lanserat 2002, är bara ett av många exempel.
1999 LAUFEN ansluter till ROCA-koncernen (som då var den näst största tillverkaren av hygienprodukter i världen).
1991 På 1990-talet utökar LAUFEN sin produktionskapacitet ytterligare genom att förvärva två fabriker i Tjeckien. Idag är alla fem produktionsanläggningarna väletablerade i Centraleuropa.
1990 LAUFEN ökar sitt fokus på design: Porsche Design var den första globala samarbetspartnern för LAUFEN.
1980 LAUFEN utvecklar den revolutionerande pressgjutningsmetoden, en teknik som sätter nya standarder för hela branschen genom att i hög grad minska produktionstiden. LAUFEN utökar sin produktivitet, sin kapacitet och sitt produktsortiment.
1967 Två traditionella produktionsanläggningar, Wilhelmsburg och Gmunden i Österrike, går med i koncernen.
1964 Xaver Jermann, anställd vid LAUFEN, uppfinner den första vägghängda toaletten.
1959 Fritz Lischka skapar det kända tvättstället "Ultra".
1952 LAUFEN utökar och genomför sina första internationella affärer genom att skaffa den första fabriken i Brasilien.
1950 LAUFEN uppfinner sin första keramiska kombitoalett med inbyggt ventilationssystem.
1925 LAUFEN börjar med hygienvaror och blir den första och enda tillverkaren av badrumskeramik i Schweiz.
1895 En detalj från den kända "Nautilus"-toaletten.
1892 Keramikfabriken LAUFEN grundas och börjar tillverka plattor och stenar.