TOAN NGUYEN / TOAN NGUYEN STUDIO

Ett skarp sinne för trender och utvecklingen i samhället och miljön är utmärkande för designern Toan Nguyen. Med sin designstudio Toan Nguyen Studio designar han produkter som ger det moderna en tidlös form.

Toan Nguyen föddes i Paris 1969 och tog examen som industriell designer vid ENSI-Les Ateliers i Paris 1995. Nguyen skaffade sig erfarenhet under sitt arbete för olika designstudios i Paris, Barcelona och Madrid. Från 1998 arbetade han i drygt 10 år med Antonio Citterio som designansvarig och designpartner. Under den här tiden skapade han designer för märken som B&B Italia, Flos, Fusital, Guzzini, Iittala, Kartell, Technogym och Vitra Chairs.

2008 grundade Toan Nguyen sin egen designstudio i Milano. Toan Nguyens multidisciplinära studio specialiserar sig på designutveckling inom olika produktsektorer, från möbler till teknikprodukter. Partners till designstudion är ledande företag från Tyskland, Italien, Spanien, Schweiz och USA, inklusive Accademia, Dedon, Fendi Casa, Lema, Moroso, Urmet Group, Varaschin, Viccarbe, Walter Knoll och LAUFEN. Tillsammans med Laufen har Toan Nguyen utvecklat den innovativa, vattensparande urinoaren Antero och urinoaravdelaren Cinto.

Toan Nguyen: – Antero har en inre dubbelsidighet: ett föremål som används för intima funktioner, men finns på en offentlig plats. Avsikten här är att undvika att trivialisera en rituell handling där rums/tidsdimensionen upphävs för några ögonblick. Den tvådimensionella aspekt som skapas av de enkla geometriska formerna gör att objektet passar för seriell installation, samtidigt som delarnas tredimensionalitet som interagerar med kroppen skapar den mest naturliga och harmoniska relationen med användaren.