PETER WIRZ / VETICA

”Design with a human touch” är mottot för den Luzernbaserade designfabriken Vetica. Det tvärdisciplinära och internationella teamet kring den schweiziska designern Peter Wirz övervakar utvecklingsprocessen för industriprodukternas form och funktion. Teamet ser sig själva som en tankesmedja – inte bara när det gäller design, som teamet betraktar som en tvärdisciplinär process i ett bredare sammanhang. Peter Wirz föddes 1960 i Brienz, Schweiz. I skolan läste han mekanik. Innan han ägnade sig åt industriell design var han en framgångsrik idrottsman i toppklass som deltog i två OS. 1984 blev han Europamästare i medeldistanslöpning. Sedan 1997 har han arbetat med kunder från Schweiz, övriga Europa, Asien och i andra länder via Vetica-koncernen.

Vetica-koncernen är aktiv inom många olika områden, från strategi och märkesutveckling till produktdesign. Sedan 2001 har Vetica utvecklat flera produktserier för Laufen, där den senaste är den internationellt framgångsrika ”Laufen pro”. I enlighet med företagets designfilosofi skedde konsultarbetet under hela utvecklingen av ”Laufen pro” i nära samarbete med utvecklingsteamet hos Laufen Bathrooms. Detta säkerställde optimering av produktkostnaderna och ett utseende av högsta kvalitet.

Peter Wirz: – Laufen pro är en designprodukt som medvetet skapats med kostnadseffektivitet i åtanke och har optimerats för keramiktillverkningsprocessen.