UNIVERISTETSBARNSJUKHUSET I BASEL (UKBB), BASEL, SCHWEIZ

Universitetsbarnsjukhuset i Basel (UKBB) är ett oberoende, universitetsbaserat kompetenscentrum för pediatrik, barn- och ungdomsmedicin samt undervisning och forskning.

I den nya byggnaden slås nu två kliniska avdelningar samman som tidigare har legat på olika platser. Programmet omfattar 100 stationära bäddar, en akutenhet och avdelningar för kirurgi, pediatrik, ortopedi och akutpsykiatri. Alla områden måste utformas på ett sätt som passar för barn.

Det nya barnsjukhuset sticker ut tack vare sin färgglada fasad, som byter utseende beroende på åskådarens perspektiv. Den här effekten uppnås genom folietäckta glaspaneler som reflekterar ljuset på olika sätt. Några nättäckta loggior längs fasaden mot gatan ger barnen frihet att leka "utomhus". Patientrummen ligger längs byggnadens baksida och har utsikt mot en parkliknande gårdsplan. Korridorerna är breda och väl upplysta, väggarna täckta av träliknade paneler och långsmala bakgrundsbelysta fotografier återger scener från Basel och inkluderar figurer i barnskala.

Den nya infrastrukturen och samlandet av alla specialister under ett tak möjliggör inte bara specialiserad barn- och ungdomsmedicin, utan gör nya UKBB till ännu mer av ett familjesjukhus.

Arkitekter

Färdigt

Plats

LAUFEN-produkter

 

Stump & Schibli Architekten BSA

2010

Basel, Schweiz

living city tvättställ