1892

Det var den 4 juli 1892 som ”Tonwarenfabrik LAUFEN” inledde sin framgångssaga med tillverkning av tegel och klinkers. Företaget grundades av tre män: Albert Borer, Johann Spillmann och Joseph Gerster-Roth.

1898

Efterfrågan på lergods ökar så mycket att man måste bygga en andra fabrik i LAUFEN. Fabriken, som startade sin produktion 1898, användes huvudsakligen för tillverkning av takpannor och tegel samt dräneringsrör.

1905

Man inreder en matsal i lokalerna där man erbjuder kvalitetsmåltider till arbetstagarna för 40 cent.

1924

Förvärvet av Aktienziegelei Allschwil, skorstenstillverkningen Allschwil och tegelfabriken Tranzer hade ”en positiv inverkan på alla tegelbruk i LAUFEN-dalen”.

Som ett resultat av detta invigs en tredje ugn. Samma år ökas aktiekapitalet i Tonwarenfabrik LAUFEN till 1 miljon schweiziska franc.

1925

Enligt direktiv från Guido Gerster, vd och styrelsemedlem i Tonwarenfabrik LAUFEN, bildas Aktiengesellschaft für keramische Industrie LAUFEN den 26 november. Man introducerar eldfast lera som gör det möjligt för företaget att tillverka handfat och tvättställ.

1931-1933

Ett innovativt porslinsliknande material lanseras under varumärket KILVIT. KILVIT är mycket starkare än eldfast lera och enheterna blir helt vita och täta.

1934

En fabrik byggs för att tillverka väggplattor av stenmaterial. På så sätt blev ”AG für keramische Industrie” den första tillverkaren av väggplattor i Schweiz och tjänade den nationella byggnadsindustrin under krigsåren.

1938

Tillverkningen av väggplattor följs av produktion av golvplattor. Ytterligare en fabrik byggs i LAUFEN för att tillverka dessa golvplattor av stenmaterial. I en svår affärsmiljö skapas nya arbetstillfällen.

1949

Efter andra världskriget börjar de schweiziska federala järnvägarna, SBB, att arbeta med elektrifiering av det stora nationella järnvägsnätet. LAUFEN svarar med tillverkning av elektrotekniskt porslin – främst isolatorer – och blir en viktig leverantör till SBB.

1952

På kort tid bygger ”AG für keramische Industrie LAUFEN” en ny fabrik i Campo Largo i Curitiba-regionen för att även tillverka vägg- och golvplattor i Brasilien. Företaget registreras under namnet INCEPA S.A.

1967

LAUFEN förvärvar det Wienbaserade företaget OESPAG (Österreichische Sanitär-Keramik und Porzellanindustrie AG) med sina två österrikiska produktionsanläggningar i Gmunden och Wilhelmsburg.

1970

”Keramik Holding AG LAUFEN” grundades för att skapa den organisatoriska struktur som behövs för att framgångsrikt leda de 4 000 anställda på olika platser i Schweiz, Österrike, Tyskland, Spanien och Brasilien.

1971

Företagets progressiva utveckling kräver ett nytt huvudkontor. Den arkitekt som får uppdraget är Giuseppe Gerster, sonson till Joseph Gerster, som en gång grundade företaget.

1973

”Lördagen den 3 augusti strax före kl. 15 bröt det ut en brand i golvfabriken som tillhörde Tonwarenfabrik LAUFEN AG. Den började i oljebrännaren i ugn I. Trots den snabba insatsen med brandsläckare kunde branden sprida sig och till stora delar förstöra anläggningen.” [Utdrag från media]

1982

Keramisk tryckgjutning, som utvecklats av Keramik LAUFEN under flera år, presenteras för allmänheten för första gången i oktober 1982. Det är en process som sätter nya standarder för sanitetsbranschen och som gjorde att LAUFEN kunde öka sin kapacitet, sin effektivitet samt sitt sortiment avsevärt.

1986

Utfärdande av 140 000 aktiebrev till 650 schweiziska franc styck.

1990

LAUFEN fokuserar alltmer på design. Porsche Design är det första internationellt kända namnet som konsulteras.

1997

Mellan 1992 och 1997 skuldsatte sig företaget genom förvärv och inledde den omstrukturering av koncernen som hade varit på gång i flera år.

1999

LAUFEN blir en del av ROCA-koncernen och tillhör därmed ett av de största och mest inflytelserika företagen inom badrums- och sanitetsbranschen.

2002

2002 lanserade LAUFEN Tam Tam, världens första stående tvättställ som är gjutet i ett stycke. Tvättstället är en del av designserien ILBAGNOALESSI One av Stefano Giovannoni.

2009

LAUFEN Forum öppnar sina dörrar. Dessutom flyttas Similors huvudkontor och produktionsanläggningar till LAUFEN. Detta var det sista steget i skapandet av det schweiziska kompetenscentret för badrumskultur i LAUFEN.

2013

Med innovationen ”SaphirKeramik” presenterar LAUFEN en banbrytande världsnyhet och sätter en ny standard för badrumsdesign.

2017

Keramik LAUFEN firar sitt 125-årsjubileum.